W Zagórowie dyskutowali o śmieciach

dodano 2012-11-11 12:28 w kategorii: Ludzie

6 listopada w Gminnym Ośrodku Kultury w Zagórowie odbyła się debata na temat ustawy śmieciowej. Spotkanie zorganizowane zostało przez zarząd gminnego koła SLD.

Głównym celem debaty było wsłuchanie się w głosy mieszkańców odnośnie wprowadzenia podatku od śmieci. Do tej pory właściciele nieruchomości sami decydowali o wyborze firmy zajmującej się wywożeniem odpadów. Zgodnie z nowymi przepisami od przyszłego roku wybór takiej spółki będzie należeć wyłącznie do gminy, która będzie zobowiązana zorganizować przetarg na ich utylizację. Wiąże się z tym naniesienie odpowiedniego podatku na każdego mieszkańca gminy oraz upadkiem wielu spółek regionalnych, które powstały, by zajmować się gospodarowaniem odpadów.

Nowe przepisy wywołały burzliwą dyskusję. Mieszkańcy wyrazili swoje opinie oraz niezadowolenie dotyczące zbliżających się zmian.
W spotkaniu udział wzięli między innymi Karol Kujawa, radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Karol Wiśniewski, przedstawiciel Urzędu Miasta i Gminy w Zagórowie oraz Sylwia Przybyła, asystentka posła do PE Marka Siwca.